Η πρώτη μας τροφή
Το γάλα αποτελεί την πρώτη και αποκλειστική τροφή για τον άνθρωπο κατά το πρώτο στάδιο της ζωής του, αποτελώντας ζωτικής σημασίας πηγή θρεπτικών στοιχείων για την ολοκληρωμένη δημιουργία και διατήρηση ενός υγιούς και γερού οργανισμού!
Είναι μια πλήρης τροφή, που ωφελεί άτομα κάθε ηλικίας, και θεωρείται βασική, έως απαραίτητη, για παιδιά και ηλικιωμένους, λόγω της πλούσιας διατροφικής του αξίας, η οποία οφείλεται στην ποικιλία των θρεπτικών συστατικών που περιέχει.
Η Καθημερινότητα
Το γάλα περιέχει μεγάλη ποικιλία συστατικών, όπως πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπη, άλατα και βιταμίνες, σε υψηλή συγκέντρωση και άμεσα διαθέσιμων για αφομοίωση από τον οργανισμό. Από τα γαλακτοκομικά προϊόντα προέρχεται το 70% – 80% της ημερήσιας ποσότητας ασβεστίου.
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα αποτελούν μία βασική πηγή θρεπτικών συστατικών, όπως το ασβέστιο, το ιώδιο και ο φώσφορος. Συστατικά που συμβάλλουν στη σωστή ανάπτυξη του οργανισμού και στο «κτίσιμο» γερών και υγιών οστών, ενώ ταυτόχρονα βοηθούν στην επίτευξη της μέγιστης οστικής μάζας, συντελώντας στην πρόληψη της οστεοπόρωσης και της οστεοπενίας στη μετέπειτα ζωή1.
Πόσες μερίδες γαλακτοκομικών χρειαζόμαστε καθημερινά;
Η καθημερινή κατανάλωση συνίσταται σε δύο ή τρεις μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων την ημέρα, στο πλαίσιο μίας ισορροπημένης διατροφής.
Η κατανάλωση τριών τουλάχιστον μερίδων ημερησίως, φαίνεται ότι συμβάλλει στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας2-6. Εξάλλου, η πρόσληψη γαλακτοκομικών προϊόντων σε αυτές τις ποσότητες καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του οργανισμού σε ασβέστιο, προσφέροντας συνεπώς στον οργανισμό μας διπλό όφελος.
• Παιδιά 1 – 3 ετών: 2 μερίδες
• Παιδιά 4 – 8 ετών: 3 μερίδες
• Παιδιά & έφηβοι 9 – 18 ετών: 4 μερίδες
• Ενήλικες 19 – 50 ετών: 3 μερίδες
• Ενήλικες > 50 ετών και γυναίκες στην εμμηνόπαυση: 4 μερίδες
• Εγκυμοσύνη - Θηλασμός: 3 μερίδες
Tι μετράει ως 1 μερίδα γαλακτοκομικών
- 1 ποτήρι γάλα (250ml)
- 150g (1 κεσεδάκι)Γιαούρτι
- 40g (2 φέτες φέτες τυρί του τοστ) γκούντα, ένταμ, κεφαλοτύρι
- 70g (2 ½ κομμάτια) φέτα
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
- British Dietetic Association (2013) Food Fact Sheet. Osteoporosis https://ww- w.bda.uk.com/foodfacts/osteoporosis
- Wang H, Troy LM, Rogers GT, Fox CS, McKeown NM, Meigs JB, Jacques PF (2014). Longitudinal association between dairy consumption and changes of body weight and waist circumference: the Framingham Heart Study. Int J Obes (Lond). 2014 Feb;38(2):299-305.
- Chen M, Pan A, Malik VS, Hu FB(2012).Effects of dairy intake on body weight and fat: a meta-analysis of randomized controlled trials. Am J Clin Nutr. 2012 Oct;96(4):735-47.
- Abargouei AS et al.(2012) Effect of dairy consumption on weight and body composition in adults: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled clinical trials. Int J Obes (Lond) 2012;36:1485-93.
- Kratz M et al(2013). The relationship between high-fat dairy consumption and obesity, cardiovascular, and metabolic disease. Eur J Nutr 2013;52:1-24.
- Benatar JR et al. (2013). Effects of high and low fat dairy food on cardio-metabolic risk factors: a meta-analysis of randomized studies. PLoS One 2013;8:e76480.