Charalambides Christis
Αναζήτηση στον ιστότοπο
Κυρίως περιεχόμενο ιστοσελίδας

Σπανακοπιτα με παραδοσιακο χειροποιτο φυλλο | Χαραλαμπιδης Κριστης

Γιώργος Ερωτοκρίτου
Κατάλληλο για χορτοφάγους
14 Σεπτεμβρίου 2022

 Σπανακόπιτα με παραδοσιακό φύλλο και την καλύτερη μαργαρίνη!

Προετοιμασία
35
Λεπτά
Χρόνος Ψησίματος
40
Λεπτά
Μερίδες
7

Συστατικά

Για τη γέμιση:

  • 3 κουταλιές Μαργαρίνη original Χαραλαμπίδης Κρίστης
  • 1 κιλό φρέσκο Σπανάκι (καλά πλυμένο και κομμένο σε μεγάλα κομμάτια )
  • 2 Πράσα (κομμένα σε ροδέλες )
  • ½  ματσάκι Άνηθο (χοντροκομμένο )
  • 1 ματσάκι Μαϊντανό (ψιλοκομμένο )
  • 1 μεγάλο Κρεμμύδι (ψιλοκομμένο )
  • 230g. Φέτα Χαραλαμπίδης Κρίστης
  • ½ κουταλάκι Κάρυ
  • 2 μεγάλα Αυγά
  • Αλάτι & Πιπέρι

Για τη ζύμη:

  • 180g. μαργαρίνη original, Χαραλαμπίδης Κρίστης (λιωμένη)
  • 240 ml Νερό
  • 1 πρέζα Αλάτι
  • 1 κουταλάκι Μπέικιν Πάουντερ
  • 550g. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Λίγο χτυπημένο Αυγό
  • Λίγο Σουσάμι

Οδηγίες

Για τη γέμιση:

  1. Μέσα σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζετε τη μαργαρίνη να λιώσει και ακολούθως σοτάρετε ελαφρά όλα τα λαχανικά και αρωματικά. Αλατοπιπερώνετε.
  2. Μεταφέρετε το μείγμα σε ένα μπολ και αφήνετε να κρυώσει. Μετά προσθέτετε τη φέτα, το κάρυ, τα αυγά και ανακατεύετε καλά. Αφήνετε στην άκρη και ξεκινάτε τη ζύμη.

Για τη ζύμη:

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε τη λιωμένη μαργαρίνη, το νερό, το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύετε με μια ξύλινη κουτάλα. Μετά προσθέτετε σταδιακά το αλεύρι μέχρι να γίνει ζυμάρι που να μπορεί να πλαστεί, χωρίς να κολλάει στα χέρια.
  2. Το σκεπάζετε με μεμβράνη και το αφήνετε 15 λεπτά να ξεκουραστεί.
  3. Μετά το παίρνετε με τα χέρια σας και το πλάθετε σε ένα μεγάλο μπαστουνάκι. Το χωρίζετε σε δύο μέρη, το ένα μεγαλύτερο από το άλλο. Ανοίγετε σε φύλλα σε έναν καλά αλευρωμένο πάγκο με τον πλάστη.
  4. Μεταφέρετε το μεγάλο φύλλο σε στρογγυλό ταψί για πίτες, αφού πρώτα το αλευρώσετε (Η διάμετρος του πρέπει να είναι λίγο μεγαλύτερη από εκείνη του ταψιού ).  Με ένα μαχαίρι κόβετε την περιττή ζύμη.
  5. Μετά ρίχνετε τη γέμιση πάνω από το φύλλο στο ταψί και ισιώνετε  την επιφάνεια του.
  6. Προσθέτετε και το δεύτερο μικρό φύλλο στην επιφάνεια της πίτας και κλείνετε τις πλευρές, κάνοντας στριφτάρι με τα δάχτυλα σας και πιέζοντας προς τα μέσα.
  7. Μετά αλείφετε με το αυγό πάνω στο φύλλο και πασπαλίζετε με σουσάμι.
  8. Τέλος, ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για 35-45 λεπτά.
© 2024 Charalambides Christis. All rights reserved.