Charalambides Christis
Αναζήτηση στον ιστότοπο
Κυρίως περιεχόμενο ιστοσελίδας

Μπακαλιαρος με αμπελοφασουλα και Πατατες | Χαραλαμπιδης Κριστης

FrixosPersonalChefing
22 Αυγούστου 2022

Μπακαλιάρος με αμπελοφάσουλα και πατάτες με ξυνιστέρι λευκή σάλτσα..ένα πιάτο όλο γεύσεις!

Προετοιμασία
30
Λεπτά
Χρόνος Ψησίματος
60
Λεπτά
Μερίδες
4

Συστατικά

Για τον Μπακαλιάρο

  • 4 Φιλέτα Μπακαλιάρου, περίπου 200g το καθένα
  • 80g Μαργαρίνη Original, Χαραλαμπίδης Κρίστης
  • 2 κ.σ. Κραμβέλαιο ή οποιοδήποτε φυτικό λάδι
  • 120ml Ζωμός Κοτόπουλου
  • 1 κ.γ. Θαλασσινό Αλάτι
  • ½ κ.γ. Φρεσκοτριμμένο Μαύρο Πιπέρι

Για τις Πατάτες

  • 20 πολύ μικρές Πατάτες, ολόκληρες
  • 1 κ.σ. Μαργαρίνη Original, Χαραλαμπίδης Κρίστης
  • ½ κ.γ. Θαλασσινό Αλάτι
  • ¼ κ.γ. Φρεσκοτριμμένο Μαύρο Πιπέρι

Για τα Αμπελοφάσουλα

  • 40 Φρέσκα Αμπελοφάσουλα
  • 2 κ.σ. Μαργαρίνη Original, Χαραλαμπίδης Κρίστης
  • ½ κ.γ. Θαλασσινό Αλάτι
  • ¼ κ.γ. Φρεσκοτριμμένο Μαύρο Πιπέρι

Για την Ξυνιστέρι Λευκή Σάλτσα

  • 100ml Ξυνιστέρι Λευκό Κρασί
  • 2 Μεγάλα Ασκαλόνια-Εσαλότ (Shallots), ψιλοκομμένα
  • 50ml Κρέμα Γάλακτος 35% λιπαρά, Χαραλαμπίδης Κρίστης
  • 200g Μαργαρίνη Original, Χαραλαμπίδης Κρίστης, κρύα
  • 1 κ.σ. Κόκους Πιπέρι
  • 1 κ.σ. Ξηρό Κόλιανδρο, κόκοι
  • 2 Φύλλα Δάφνης
  • 30ml Χυμό Λεμονιού
  • 2 κ.σ. Εστραγκόν, ψιλοκομμένο
  • ½ κ.γ. Θαλασσινό Αλάτι
  • ¼ κ.γ. Φρεσκοτριμμένο Μαύρο Πιπέρι

Οδηγίες

  1. Ξεκινάμε με τις πατάτες πλένοντάς τις καλά. Βάζουμε μια μέτρια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά ¾ γεμάτη με νερό, βράζουμε και προσθέτουμε τις πατάτες. Σιγοβράζουμε για 15', αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε να στεγνώσουν για περίπου 5'.
  2. Τοποθετούμε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά και όταν ζεσταθεί προσθέτουμε τη μαργαρίνη. Αφήνουμε να λιώσει και στη συνέχεια ρίχνουμε τις πατάτες. Ανακατεύουμε, αλατοπιπερώνουμε και αφαιρούμε από το τηγάνι. Εάν το τηγάνι σας δεν μπορεί να πάρει όλες τις πατάτες, τότε κάντε το σε 2 παρτίδες.
  3. Για τα αμπελοφάσουλα, κόβουμε τις άκρες τους και τοποθετούμε το ίδιο τηγάνι που χρησιμοποιήσαμε για τις πατάτες σε υψηλή φωτιά. Προσθέτουμε τη μαργαρίνη και περιμένουμε ένα ή δύο λεπτά να λιώσει και να αφρίσει.
  4. Προσθέτουμε τα αμπελοφάσουλα και τα απλώνουμε σε όλο το τηγάνι έτσι ώστε το καθένα να αγγίζει τον πάτο του τηγανιού. Σοτάρουμε για 2-3' μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα και στη συνέχεια τα γυρίζουμε στην άλλη πλευρά τους για άλλο ένα λεπτό περίπου. Αλατοπιπερώνουμε και αφαιρούμε από το τηγάνι. Εάν το τηγάνι σας δεν μπορεί να πάρει όλα τα αμπελοφάσουλα, τότε κάντε τα σε 2 παρτίδες.
  5. Για τα φιλέτα μπακαλιάρου, μαγειρεύουμε 2 φιλέτα κάθε φορά και χρησιμοποιούμε για άλλη μια φορά το ίδιο τηγάνι. Το τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το μισό λάδι και τη μισή μαργαρίνη και περιμένουμε 1’ να ζεσταθεί. Προσθέτουμε στο τηγάνι 2 φιλέτα μπακαλιάρου και τα τηγανίζουμε για 3' χωρίς να τα μετακινούμε. Τα γυρίζουμε από την άλλη πλευρά, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε 60ml από  τον ζωμό κοτόπουλου. Σκεπάζουμε το τηγάνι με καπάκι, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο χαμηλό και αχνίζουμε για 6'.
  6. Ενώ τα φιλέτα μπακαλιάρου αχνίζουν, φτιάχνουμε τη σάλτσα βάζοντας σε μια μεσαία κατσαρόλα το κρασί, τα ασκαλώνια-εσαλότ, τα φύλλα δάφνης και το πιπέρι. Βράζουμε μέχρι να εξατμιστεί σχεδόν όλο το κρασί, στραγγίζουμε μέσα από ένα κόσκινο και τοποθετούμε σε πίσω στην κατσαρόλα. Σε χαμηλή φωτιά χτυπάμε τη φρέσκια κρέμα και στη συνέχεια προσθέτουμε τη μαργαρίνη λίγη κάθε φορά. Συνεχίζουμε να χτυπάμε πάνω και εκτός φωτιάς και δεν αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει. Μόλις δημιουργηθεί μια παχιά σάλτσα, βάζουμε το αλάτι, πιπέρι και το χυμό λεμονιού. Προσθέτουμε το εστραγκόν και την κρατάμε στην άκρη σε ένα όχι πολύ ζεστό μέρος, καλυμμένη.
  7. Στήνουμε σε 4 πιάτα μερικά αμπελοφάσουλα, περιχύνοντας πάνω τους λίγη από τη σάλτσα. Τοποθετούμε από πάνω ένα φιλέτο μπακαλιάρου και περιχύνουμε λίγη ακόμα από τη σάλτσα. Τοποθετούμε στο πλάι μερικές πατάτες και συνοδεύουμε με ένα ποτήρι κρασί Ξυνιστέρι.
© 2024 Charalambides Christis. All rights reserved.