Charalambides Christis
Αναζήτηση στον ιστότοπο
Κυρίως περιεχόμενο ιστοσελίδας

Φοκατσάκια με Χαλλούμι Τομάτες και Δυόσμο

FrixosPersonalChefing
Κατάλληλο για χορτοφάγους
13 Δεκεμβρίου 2021

Χαλλουμο-Φοκατσάκια με Πισσουρκώτικο Aιγινό Χαλλούμι Χαραλαμπίδης Κρίστης, ντομάτες και δυόσμο! Πόσο λαχταριστά!

Προετοιμασία
40
Λεπτά
Χρόνος Ψησίματος
25
Λεπτά
Μερίδες
8

Συστατικά

  • 650γρ. Σκληρό Αλεύρι, συν περισσότερο για το ζύμωμα
  • 100γρ. Ψιλό Σιμιγδάλι
  • 14γρ. Μαγιά (2 φακελάκια)
  • 450ml Νερό, χλιαρό
  • 2 x Πισσουρκώτικο Aιγινό Χαλλούμι, Χαραλαμπίδης Κρίστης, περίπου 400γρ., χοντροκομμένο
  • 1 Φλιτζάνι Λιαστές Τομάτες, ψιλοκομμένες
  • 1 Φλιτζάνι Φρέσκο Δυόσμο, ψιλοκομμένο
  • 60ml Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο, συν περισσότερο για μετά το ψήσιμο
  • ½ κ.γ. Φρεσκοκομμένο Μαύρο Πιπέρι
  • 1 κ.γ. Θαλασσινό Αλάτι

Οδηγίες

  1. Διαλύουμε τη μαγιά αναμειγνύοντας καλά στο χλιαρό νερό. Τοποθετούμε σε ζεστό μέρος για περίπου 10' για να αφρίσει. Μετά ρίχνουμε μέσα και το λάδι.
  2. Συνδυάζουμε τα αλεύρια και το αλάτι σε ένα μπολ. Τοποθετούμε το μείγμα αλευριού σε πάγκο εργασίας, δημιουργούμε κενό στη μέση σαν πηγάδι και ρίχνουμε μέσα προσεκτικά το μείγμα μαγιάς. Χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι, φέρνουμε το αλεύρι σταδιακά από τις πλευρές προς στο υγρό. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε, φέρνοντας μεγαλύτερες ποσότητες αλευριού και όταν όλα αναμειχθούν καλά, το δουλεύουμε με τα καθαρά, αλευρωμένα χέρια μας σε έναν ελαφρώς αλευρωμένο πάγκο. Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει λεία, ελαστική, πραγματικά μαλακή ζύμη, για περίπου 5-7'.
  3. Προσθέτουμε αρκετά περισσότερο αλεύρι στον πάγκο και ανοίγουμε τη ζύμη σε τετράγωνο περίπου 50x70εκ. Εάν υπάρχει περίσσευμα αλευριού τότε το βουρτσίζουμε για να φύγει το παραπανίσιο αλεύρι. Προσθέτουμε στη ζύμη το χαλλούμι, τις τομάτες και το δυόσμο, αλατοπιπερώνουμε και τα πιέζουμε απαλά για να μπουν στη ζύμη. Τυλίγουμε τη ζύμη μακριά από εμάς και σχηματίζουμε έναν κύλινδρο της πλευράς των 70εκ. τον οποίο τον κόβουμε σε 10-12 όμοια κομμάτια. Την μία πλευρά αυτών των κομματιών την σφραγίζουμε τσιμπώντας την προσεκτικά και τα τοποθετούμε σε ένα ελαφρώς λαδωμένο ταψί ανθεκτικό για φούρνο, με την τσιμπημένη πλευρά τους να αγγίζει τον πάτο. Τα πιέζουμε ελαφριά με την παλάμη μας για να βγει η γέμισή τους προς τα έξω, προσέχοντας να διατηρούν το στρογγυλό σχήμα τους. Κρατάμε απόσταση 4 εκ. μεταξύ διότι θα φουσκώσουν και θα γίνουν σχεδόν ένα μεταξύ τους.
  4. Σκεπάζουμε με μία ελαφρά αλευρωμένη πετσέτα για να ξεκουραστούν και να διπλασιάσουν το μέγεθός τους, για 40' σε ένα ζεστό μέρος.
  5. Εν τω μεταξύ, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 250°C, κυκλοφορία αέρα, ράφι στη μέση.
  6. Μόλις φουσκώσουν τα φοκατσάκια, βάζουμε το ταψί/ταψιά στον φούρνο, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 220°C και ψήνουμε μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα που είναι περίπου για 25'.
  7. Αφαιρούμε από το φούρνο και τα αλείφουμε με λίγο λάδι. Τα κρατάμε στην άκρη για 10’ για να κρυώσουν.
© 2024 Charalambides Christis. All rights reserved.