Γιώργος Ερωτοκρίτου
11 Ιουνίου 2021
Σπιτική Πίτσα με χαλλούμι και λούντζα
Προετοιμασία
20
Λεπτά
Χρόνος Ψησίματος
20
Λεπτά
Μερίδες
1

Συστατικά
Υλικά για τη ζύμη
- 600 γρ Αλεύρι φαρίνα 00
- 380 ml Νερό
- 10 γρ ξηρή Μαγιά
- 20 γρ Αλάτι
Υλικά για τη σάλτσα
-
1 κονσέρβα Ντομάτα (τριμμένη )
-
5 γρ Αλάτι
-
Λίγο πιπέρι
-
Λίγη Ρίγανη
Υλικά για την επιφάνεια
-
100-125 γρ Χαραλαμπίδης Κρίστης χαλλούμι 250γρ. (τριμμένο)
-
12 φέτες Λούντζα
-
Ελαιόλαδο
Οδηγίες
Για τη ζύμη
- Ετοιμάζετε τη ζύμη για την πίτσα 1 μέρα πριν, για καλύτερο αποτέλεσμα. Στον κάδο του μίξερ αδειάζετε το νερό και προσθέτετε τη ξηρή μαγιά. Ανακατεύετε. Αφήνετε να ενεργοποιηθεί για λίγα λεπτά η μαγιά .
- Μόλις εμφανιστούν φουσκάλες στην επιφάνεια του νερού, προσθέτετε λίγες κουταλιές από το αλεύρι και ανακατεύετε με τον γάντζο του μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα .
- Όταν το αλεύρι ενσωματωθεί με το νερό, προσθέτετε το αλάτι και επιπλέον λίγο αλεύρι, συνεχίζοντας το ανακάτεμα.
- Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία μέχρι να ενσωματωθεί όλο το αλεύρι και η ζύμη της πίτσας αποκτήσει μορφή.
- Ζυμώνετε για 15 λεπτά μέχρι να γίνει μία ομοιόμορφη ζύμη.
- Αλευρώνετε τον πάγκο εργασίας και ζυμώνετε με τα χέρια τη ζύμη της πίτσας για ακόμη 5-6 λεπτά, μέχρι να αποκτήσει ελαστικότητα.
- Σχηματίζετε μία μπάλα και την τοποθετείτε σε ένα μεγάλο σκεύος, που έχετε λαδώσει πολύ ελαφρά με ελαιόλαδο.
- Μετά κλείνετε πολύ καλά με μεμβράνη, έτσι ώστε να μην περνάει αέρας μέσα. Μεταφέρετε τη ζύμη της πίτσας στο ψυγείο να ωριμάσει για 24-30 ώρες. Αφαιρείτε τη ζύμη από το ψυγείο 3 ώρες πριν φτιάξετε την πίτσα.
- Μετά, παίρνετε τη ζύμη και ζυμώνετε για 2 λεπτά, σχηματίζοντας 4 ίσα μπαλάκια ζύμης.
- Αλευρώνετε ένα μεγάλο ταψί και τοποθετείτε τα 4 μπαλάκια της ζύμης, με απόσταση μεταξύ τους. Ξανασκεπάζετε το ταψί πάλι με μεμβράνη και αφήνετε τη ζύμη να φουσκώσει για 3 ώρες περίπου, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Για τη σάλτσα
Σε ένα μπλέντερ ρίχνετε όλα τα υλικά μαζί και τα χτυπάτε σε δυνατή ταχύτητα για 6-7 λεπτά. Μετά, αφήνετε τη σάλτσα στην άκρη.
Τελική εκτέλεση
- Αλευρώνετε μία πλατιά πλαστική σπάτουλα και με προσοχή αφαιρείτε το ένα μπαλάκι ζύμης, χωρίς να χαλάσετε το σχήμα του και χωρίς να αφαιρέσετε τον αέρα από μέσα του.
- Τοποθετείτε τη ζύμη σ’ έναν αλευρωμένο πάγκο εργασίας και πασπαλίζετε από πάνω τη ζύμη με λίγο επιπλέον αλεύρι.
- Με τα χέρια σας, ανοίγετε τη ζύμη της πίτσας, πιέζοντας με τα δάχτυλα σας από το κέντρο προς τα έξω. Περιστρέφετε την πίτσα σιγά-σιγά και επαναλαμβάνετε τη διαδικασία μέχρι να ανοίξει η πίτσα και να σχηματιστεί σε στρογγυλό φύλλο, 25-30 εκατοστών.
- Μετά, προσθέτετε τη σάλτσα, καλύπτοντας όλη την επιφάνεια και συνεχίζετε με το χαλλούμι .
- Τέλος, προσθέτετε τη λούντζα και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς στις αντιστάσεις για περίπου 15-20 λεπτά, στην τελευταία σχάρα του φούρνου.
Tip : Στο ταψί ή στη λαμαρίνα, που θα χρησιμοποιήσετε για το ψήσιμο της πίτσας, προσθέτετε λίγο ψιλό σιμιγδάλι.