Charalambides Christis
Αναζήτηση στον ιστότοπο
Κυρίως περιεχόμενο ιστοσελίδας

Μακαρονια του φουρνου (παστιτσιο) με χωριατικα μακαρονια, Χαραλαμπιδης Κριστης χαλλουμι και φετα

Αθηνά Λοιζίδου
Κατάλληλο για χορτοφάγους
15 Μαΐου 2020
Προετοιμασία
30
Λεπτά
Χρόνος Ψησίματος
30
Λεπτά
Μερίδες
8

Συστατικά

  • 400 γρ. μακαρόνια χωριάτικα  • 1 κουταλιά ελαιόλαδο
  • 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 500 γρ. χοιρινός κιμάς 
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • ½ κουταλάκι πιπέρι
  • 1 κουταλάκι ρίγανη
  • 1 κουταλάκι ξηρός δυόσμος
  • 1 κουταλάκι φρέσκα φύλλα δυόσμου ψιλοκομμένα
  • ½ κουταλάκι κανέλα αλεσμένη
  • 100 ml κόκκινο κρασί
  • 1 κύβος ζωμός για κοκκινιστά 
  • 1 κουτί (380 γρ.) ντομάτα στον τρίφτη
  • 2 κουταλάκια ψιλοκομμένος μαϊντανός   
  • 80 γρ. βούτυρο αλατισμένο Country Life
  • 100 γρ. αλεύρι 
  • 1½ λίτρο Χαραλαμπίδης Κρίστης Φρέσκο Γάλα 
  • 2 αβγά ελαφρώς κτυπημένα
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • ½ κουταλάκι πιπέρι
  • 230 γρ. Χαραλαμπίδης Κρίστης Χαλλούμι τριμμένο  
  • 150 γρ. Χαραλαμπίδης Κρίστης Φέτα θρυμματισμένη

Οδηγίες

  1. Πρώτα ψήνουμε τα μακαρόνια μας ακολουθώντας τις οδηγείς συσκευασίας. Τα στραγγίζουμε και τα ρίχνουμε σ’ ένα μπολ.
  2. Ετοιμάζουμε τον κιμά. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τηγανίζουμε το κρεμμύδι για 1 λεπτό να μαλακώσει. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τον κιμά και τον τηγανίζουμε με το κρεμμύδι για 2 λεπτά μέχρι να αλλάξει χρώμα. Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, τη ρίγανη, τον ξηρό δυόσμο, τα φρέσκα φύλλα δυόσμου, την κανέλα και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το κόκκινο κρασί και μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τον ζωμό βοδινού και την ντομάτα. Ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα να κοχλάσει για 2 λεπτά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά. Τέλος, ανακατεύουμε μέσα τον μαϊντανό.
  3. Ενόσω σιγοβράζει ο κιμάς, φτιάχνουμε την μπεσαμέλ. Σε μια μεγάλη και ευρύχωρη κατσαρόλα ρίχνουμε το βούτυρο, βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και τον λιώνουμε. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να ενωθούν. Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι το γάλα να ζεσταθεί. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα αβγά, το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα. Προσέχουμε να μην κολλήσει το μείγμα στον πάτο της κατσαρόλας. Όταν η κρέμα αρχίσει να πήζει απομακρύνουμε την κατσαρόλα απ’ τη φωτιά και ανακατεύουμε γρήγορα μέσα το χαλούμι και τη φέτα.
  4. Ανακατεύουμε τα μακαρόνια με το 1/3 της μπεσαμέλ. 
  5. Συναρμολογούμε το παστίτσιο μας. Ρίχνουμε στη βάση του πυρέξ τον μισό κιμά και τοποθετούμε επάνω τα μισά μακαρόνια. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα μακαρόνια και τον υπόλοιπο κιμά. Τελειώνουμε τα μακαρόνια με μια παχιά στρώση μπεσαμέλ. Ψήνουμε σε προ θερμασμένο φούρνο στους 180 ºC στον αέρα για 30 λεπτά. Αφήνουμε τα μακαρόνια να κρυώσουν λίγο πριν σερβίρουμε.
© 2024 Charalambides Christis. All rights reserved.