Charalambides Christis
Αναζήτηση στον ιστότοπο
Κυρίως περιεχόμενο ιστοσελίδας

Ταλιατελες Μπολονεζ

FrixosPersonalChefing
14 Μαΐου 2020

Αυθεντική» εκτέλεση μιας κλασικής συνταγής ζυμαρικών με σημαντική  παρουσία/προσθήκη, σε σύγκριση με τις πιο ευρέως χρησιμοποιούμενες συνταγές «Μπολονέζ», το γάλα και το λευκό κρασί αντί για κόκκινο κρασί. Το αποτέλεσμα είναι  μια  μεταξένια, αρωματική και φινετσάτη σάλτσα.

Προετοιμασία
10
Λεπτά
Χρόνος Ψησίματος
30
Λεπτά
Μερίδες
2

Συστατικά

  • 500γρ. ζυμαρικά Ταλιατέλες 
  • 750γρ. Βοδινός κιμάς,  σπάλα/ελιά
  • 200γρ. Καπνιστό Μπέικον, ψιλοκομμένο, ή  Πανσέτα,  
  • 1 μεγάλο Κρεμμύδι,  ψιλοκομμένα
  • 2 Καρότα, ξεφλουδισμένα, και ψιλοκομμένα
  • 2 κλωνάρια Σέλινο, καθαρισμένα και ψιλοκομμένα
  • 4 σκελίδες  Σκόρδο,  κομμένες στο ήμισυ κατά μήκος και μετά σε ψιλοκομμένες φέτες
  • 160γρ. Ντοματοπολτός
  • 250ml ξηρό Λευκό Κρασί
  • 500ml Χαραλαμπίδης Κρίστης Φρέσκο Γάλα Πλήρες, 3% λιπαρά 
  • 1 κ.γ.  Φρέσκο Θυμάρι, ψιλοκομμένο
  • 200γρ. Παρμεζάνα, φρεσκοτριμμένη  
  • 5 λίτρα Νερό
  • 60ml Εξαιρετικά Παρθένο Ελαιόλαδο
  • 1 ½ κ.γ. Θαλασσινό Αλάτι
  • 1 κ.γ. φρεσκοτριμμένο Μαύρο Πιπέρι

Οδηγίες

  1. Βάζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, περιμένουμε ένα λεπτό για να ζεσταθεί και μετά ρίχνουμε  το  λάδι. Ένα λεπτό αργότερα ρίχνουμε το κρεμμύδι, σέλινο και καρότο και σοτάρουμε για περίπου 4' και μέχρι να μαλακώσουν. Στη συνέχεια προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 2' ακόμη.
  2. Στη συνέχεια προσθέτουμε στην κατσαρόλα το μπέικον, ανεβάζουμε την φωτιά και σοτάρουμε για 2'. Προσθέτουμε τον κιμά και τον `σπάμε’ με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να σοταριστεί όλο το κρέας και να επιτευχθεί ένα ωραίο καφέ χρώμα, 12 '-15 '.
  3. Στη συνέχεια προσθέτουμε το ντοματοπολτό και ανακατεύουμε καλά για 1’ για να ψηθεί. Ρίχνουμε το κρασί και `ξύνουμε’ το κάτω μέρος της κατσαρόλας με την ξύλινη κουτάλα και ανακατεύουμε καλά.
  4. Βάζουμε το γάλα, το θυμάρι και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε να βράσει και μετά σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 50'. Ακολούθως ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για ακόμη 10' με στόχο να εξατμιστούν τα ζουμιά, αλλά προσέχοντας να έχουμε ακόμη λίγα από αυτά. Θυμόμαστε να το ανακινούμε κάθε τόσο για να αποφύγουμε να κολλήσει στον πάτο
  5. Προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι, προσθέτουμε τη μισή τριμμένη Παρμεζάνα, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη.
  6. Εν τω μεταξύ, σε μια μεγάλη κατσαρόλα φέρνουμε το νερό σε βράση σε υψηλή φωτιά μαζί με αρκετό αλάτι. Προσθέτουμε τα ζυμαρικά, ανακατεύοντας περιστασιακά, έτσι ώστε να μην κολλήσουν και τα μαγειρεύουμε σύμφωνα με τον προτεινόμενο χρόνο στο κουτί των ζυμαρικών μείον 1 ½’. Κρατήστε ½  φλιτζάνι νερό από τα ζυμαρικά.
  7. Σουρώνουμε τα ζυμαρικά και τα επιστρέφουμε στην κατσαρόλα με τη σάλτσα, ανακατεύουμε για 1’ για να απορροφήσουνε όσο το δυνατόν περισσότερη από τη σάλτσα. Αν η σάλτσα είναι πολύ παχύρευστη τότε προσθέτουμε λίγο από το νερό των ζυμαρικών που έχουμε ήδη φυλάξει. 
  8. Σερβίρουμε σε ένα βαθύ πιάτο και πασπαλίζουμε τη υπόλοιπη τριμμένη παρμεζάνα.
© 2024 Charalambides Christis. All rights reserved.