Charalambides Christis
Αναζήτηση στον ιστότοπο
Κυρίως περιεχόμενο ιστοσελίδας

η Iστορια μας

ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ ΚΡΙΣΤΗΣ - H Nέα Eταιρεία

Η Χαραλαμπίδης Κρίστης, η μεγαλύτερη και μακροβιότερη κυπριακή γαλακτοβιομηχανία, είναι ο  ηγέτης στον τομέα παραγωγής και διανομής τροφίμων. Η εταιρεία, διατηρώντας την αυθεντικότητα των γεύσεων, προσφέρει διαχρονικά και πάντα σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα ποιότητας και τεχνογνωσίας, προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας και ποιότητας. Η ποιότητα Χαραλαμπίδης Κρίστης είναι διεθνώς αναγνωρισμένη, με την εταιρεία να δραστηριοποιείται εξαγωγικά σε περισσότερες από 32 χώρες, αποτελώντας και την μεγαλύτερη εξαγωγική εταιρεία της Κύπρου στον τομέα των τροφίμων.

Η Χαραλαμπίδης Κρίστης  εκτός από μια από τις ισχυρές βιομηχανίες της Κύπρου διακρίνεται και για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη της. Με το πρόγραμμα έμπρακτης προσφοράς και κοινωνικής αλληλεγγύης της εταιρείας «ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ»,  ανταποκρίνεται Παγκύπρια, αποτελεσματικά σε κοινωνικές ανάγκες ολόκληρης της χώρας.

Οι πρόσφατες σημαντικές εξελίξεις στην σύγχρονη ιστορία της εταιρίας αφορούν σημαντικά λανσαρίσματα που ομολογουμένως έχουν αλλάξει τη σχέση του καταναλωτή με το προϊόν. Πρόκειται για τη νέα συσκευασία φρέσκου γάλακτος με χερούλι, καθώς επίσης νέες καινοτομίες σε κατηγορίες προϊόντων όπως το γιαούρτι. Επιπρόσθετα η εταιρεία καινοτομεί στη διαδραστική επικοινωνία με το καταναλωτή, αλλά και γενικότερα με τη μοναδική επικοινωνία της.

Η Χαραλαμπίδης Κρίστης δημιουργήθηκε με την συνένωση των δυο μεγαλύτερων γαλακτοβιομηχανιών της Κύπρου, τα Γαλακτοκομεία Χαραλαμπίδης ΛΤΔ και την Christis Dairies ΛΤΔ.

Η εταιρεία τον Δεκέμβριο του 2011, εξαγοράστηκε από τους Κύπριους επιχειρηματίες, κυρίους Αλέξη Χαραλαμπίδης και Μενέλαο Σιακόλα και τους συνεταίρους τους, η οποία αποκτά το 90% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας Vivartia (Cyprus).

Τον Νοέμβριο του 2014 έγινε πλήρης εξαγορά, με την ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ ΚΡΙΣΤΗΣ να περνά 100% σε Κυπριακά χέρια.

Η εξαγορά είναι η μεγαλύτερη που έγινε στο χώρο των τροφίμων και μια από τις σημαντικότερες που έγιναν στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΝΕΑΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

  • Κύκλος εργασιών: €115 εκατ. (Στοιχεία 2018)
  • Τοπικές πωλήσεις: €76 εκατ.
  • Εξαγωγές: €40 εκατ. σε 24 χώρες παγκοσμίως.
  • Πέραν των 700 εργαζόμενων.
  • Συνεργασία με 31 αποκλειστικά δικούς μας αγελαδοτρόφους και πέραν των 100 αιγοπροβατοτρόφων.
  • Ετήσια επεξεργασία πέραν των 58 εκατ. λίτρων αγελαδινού γάλακτος και €15 εκατ. λίτρων αιγινού και πρόβειου γάλακτος.

Η ιστορία της Γαλακτοβιομηχανίας Χαραλαμπίδης

Οι εργασίες της εταιρείας άρχισαν στους Άγιους Ομολογητές το 1945 από τον Τάκη Χαραλαμπίδη και τον γαμπρό του Ευρή Νικολαϊδη. Οι δύο άντρες άρχισαν με μια μόνο αγελάδα, στη συνέχεια τις έκαναν τρεις και μετά κατέληξαν στις δέκα. Οι αγελάδες ήταν στο σπίτι της οικογένειας Χαραλαμπίδη.

Οι πρώτοι πελάτες ήταν οι γείτονες, ενώ όταν άρχισε η διανομή, οι περισσότεροι πελάτες ήταν Άγγλοι.

Με δεδομένο ότι την τότε εποχή δεν υπήρχαν μπουκάλες για γάλα, οι αρχικές συσκευασίες γίνονταν σε χρησιμοποιημένα μπουκάλια μπίρας και κονιάκ οι οποίες πλένονταν και ακολούθως καλύπτονταν με σελοφάν και «σφραγίζονταν» με λαστιχάκι. Αργότερα όταν άρχισε η διανομή, το γάλα πουλιόταν σε ειδικές γυάλινες μπουκάλες γάλακτος.

Το 1949, η φάρμα λόγω επέκτασης μεταφέρθηκε στην Ακρόπολη, ενώ το πατρικό σπίτι της οικογένειας Χαραλαμπίδη μετατράπηκε σε γαλακτοκομείο. Στην Ακρόπολη χτίστηκαν μεγαλύτερα υποστατικά και μεγάλωσε ο αριθμός των αγελάδων.

Το 1956 ο Λουκής Χαραλαμπίδης γίνεται συνεταίρος και το 1957 τον ακολουθεί ο Δημητράκης Χαραλαμπίδης. Η επιχείρηση μετονομάζεται σε Charalambides Dairy Farm.

Το 1957 είναι ημερομηνία – σταθμός για την εταιρεία αφού το οίκημα στην Ακρόπολη μετατρέπεται σε γαλακτοκομείο, όπου για πρώτη φορά στην Κύπρο εφαρμόζεται η μέθοδος παστερίωσης. Ακολούθως, η στέγαση της φάρμας γίνεται στη Λακατάμια.

Το 1963 έγινε η πρώτη επαφή με τη σουηδική εταιρεία Tetra Pak, η οποία έφτασε τελικά στην Κύπρο με την τότε επαναστατική συσκευασία μιας χρήσης. Το σχήμα του πακέτου είχε μορφή πυραμίδας (τριγωνικό) ενώ οι συσκευασίες ήταν του μισού λίτρου και των 250 ml.

Σε αυτή τη φάση, το γάλα παστεριώνεται και ομογενοποιείται.

Το 1968 και συγκεκριμένα στις 16 Οκτωβρίου η εταιρεία μετονομάζεται σε Γαλακτοκομεία Χαραλαμπίδης.

Το 1971 τα Γαλακτοκομεία Χαραλαμπίδης, πρωτοπορούν και πάλι με τη νέα συσκευασία τύπου Gable Top (κλασική χάρτινη συσκευασία) η οποία έγινε σε συνεργασία με τη νορβηγική εταιρεία Elopak.

Το 1971 τα Γαλακτοκομεία Χαραλαμπίδης. μεταφέρονται στις νέες εγκαταστάσεις στην Λακατάμια.

Το 1974, λόγω των γεγονότων, σταματά η κατ’ οίκον διανομή και το γάλα διατίθεται πλέον στους λιανοπώλες για να φτάσει μέσω αυτών σε κάθε σπίτι.

Στις 10 Σεπτεμβρίου 2007 ανακοινώνεται η υποβολή αιτήματος από τη Vivartia προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου για την απόκτηση όλων των μετοχών της Christis Dairies. Μαζί και με την εξαγορά των Γαλακτοκομείων Χαραλαμπίδης δημιουργείται η νέα εταιρεία Vivartia (Cyprus) Ltd.

Ακολούθως, στο τέλος του 2011 γίνεται η εξαγορά του 90% της εταιρείας Vivartia Cyprus Ltd από εταιρείες του Ομίλου Κωνσταντίνου Ν. Σιακόλα και την οικογένεια Αλέξη και Έλενας Χαραλαμπίδη.

Η ιστορία της γαλακτοβιομηχανίας Κρίστης

Η Christis Dairies ιδρύθηκε το 1961, από τον κ. Κρίστη Γεωργαλλίδη, ο οποίος δημιούργησε ένα μικρό παστεριωτήριο γάλακτος στο κέντρο της Λεμεσού με κύρια εργασία την επεξεργασία γάλακτος, παστερίωση και εμφιάλωση. Η αρχική παραγωγή ήταν γύρω στα 300 μπουκάλια ημερησίως. Με το πέρασμα του χρόνου η εταιρεία εφάρμοσε πρωτοπόρες μεθόδους παραγωγής μέσα από τις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της.

Το 1974 θεωρείται σταθμός στην εξέλιξη της εταιρείας αφού δημιούργησε τη μονάδα παραγωγής τυροκομικών, καλύπτοντας έτσι τη μεγάλη ζήτηση στα προϊόντα αυτά.

Το 1985 η Christis Dairies μεταφέρεται σε νέο υπερσύγχρονο εργοστάσιο στην περιοχή Αγίου Αθανασίου στη Λεμεσό.

Με την αποπεράτωση του εργοστασίου της Εταιρείας, η Christis Dairies επεκτάθηκε στην παραγωγή UHT το 1986.

Το 1988 η Εταιρεία ξεκίνησε μια σημαντική εξαγωγική εκστρατεία με κύρια προϊόντα το χαλούμι, την αναρή και το UHT.

Το 1995 αποτέλεσε σημαντικό ιστορικό σταθμό για την Εταιρεία. Ο κ. Κρίστης Γεωργαλλίδης, βλέποντας τις δυνατότητες του κλάδου και της Εταιρείας, διέθεσε το 50% του μετοχικού κεφαλαίου της Christis Dairies στην εταιρεία CTC. Η κίνηση αυτή είχε ως στόχο την ενίσχυση της κεφαλαιουχικής βάσης της Εταιρείας στο διεθνή χώρο συνεχίστηκε το 1997 με την υπογραφή πολυετών συμφωνιών με τις Δανέζικες εταιρείες “NORDEX” και “EMBROG” για παραγωγή και εμπορία χαλουμιού ετησίως με κύριους προορισμούς στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Κουβέιτ, τη Σαουδική Αραβία, το Ντουπάϊ, το Λίβανο, τη Γερμανία, την Ελλάδα, τις ΗΠΑ, τη Σουηδία και αλλού. Ο κατάλογος των χωρών εξαγωγής διευρύνεται συνεχώς.

Το 1996 η Christis Dairies πιστοποιήθηκε με το διεθνές σύστημα διασφάλισης ποιότητας ISO 9002.

Το 1999, δημιουργεί μια εντελώς νέα και υπερσύγχρονη μονάδα παραγωγής τυροκομικών με εξοπλισμό πολύ ψηλών προδιαγραφών και με αποτέλεσμα την παραγωγή της μεγαλύτερης ποικιλίας σε τυροκομικά ανώτερης ποιότητας.

Ιστορική αναδρομή μέσα από τον φωτογραφικό φακό

Οι συσκευασίες μας μέσα από τα χρόνια

© 2024 Charalambides Christis. All rights reserved.