Charalambides Christis
Αναζήτηση στον ιστότοπο
Κυρίως περιεχόμενο ιστοσελίδας

η Iστορια μας

ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ ΚΡΙΣΤΗΣ - H Nέα Eταιρεία

Η Χαραλαμπίδης Κρίστης, η μεγαλύτερη και μακροβιότερη κυπριακή γαλακτοβιομηχανία, είναι ο  ηγέτης στον τομέα παραγωγής και διανομής τροφίμων. Η εταιρεία, διατηρώντας την αυθεντικότητα των γεύσεων, προσφέρει διαχρονικά και πάντα σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα ποιότητας και τεχνογνωσίας, προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας και ποιότητας. Η ποιότητα Χαραλαμπίδης Κρίστης είναι διεθνώς αναγνωρισμένη, με την εταιρεία να δραστηριοποιείται εξαγωγικά σε 37 χώρες, αποτελώντας μια από τισ μεγαλύτερες εξαγωγικές εταιρείες της Κύπρου στον τομέα των τροφίμων.

Η Χαραλαμπίδης Κρίστης  εκτός από μια από τις ισχυρές βιομηχανίες της Κύπρου διακρίνεται και για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη της. Με το πρόγραμμα έμπρακτης προσφοράς και κοινωνικής αλληλεγγύης της εταιρείας «ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ»,  ανταποκρίνεται Παγκύπρια, αποτελεσματικά σε κοινωνικές ανάγκες ολόκληρης της χώρας.

Η Χαραλαμπίδης Κρίστης δημιουργήθηκε με την συνένωση των δυο μεγαλύτερων γαλακτοβιομηχανιών της Κύπρου, τα Γαλακτοκομεία Χαραλαμπίδης ΛΤΔ και την Christis Dairies ΛΤΔ.

Η εταιρεία τον Δεκέμβριο του 2011, εξαγοράστηκε από τους Κύπριους επιχειρηματίες, κυρίους Αλέξη Χαραλαμπίδης και Μενέλαο Σιακόλα και τους συνεταίρους τους, η οποία αποκτά το 90% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας Vivartia (Cyprus).

Τον Νοέμβριο του 2014 έγινε πλήρης εξαγορά, με την ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ ΚΡΙΣΤΗΣ να περνά 100% σε Κυπριακά χέρια.

Η εξαγορά είναι η μεγαλύτερη που έγινε στο χώρο των τροφίμων και μια από τις σημαντικότερες που έγιναν στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΝΕΑΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

  • Κύκλος εργασιών: €115 εκατ. (Στοιχεία 2018)
  • Τοπικές πωλήσεις: €76 εκατ.
  • Εξαγωγές: €40 εκατ. σε 24 χώρες παγκοσμίως.
  • Πέραν των 700 εργαζόμενων.
  • Συνεργασία με 31 αποκλειστικά δικούς μας αγελαδοτρόφους και πέραν των 100 αιγοπροβατοτρόφων.
  • Ετήσια επεξεργασία πέραν των 58 εκατ. λίτρων αγελαδινού γάλακτος και €15 εκατ. λίτρων αιγινού και πρόβειου γάλακτος.

Η ιστορία της Γαλακτοβιομηχανίας Χαραλαμπίδης

1945.  Η αρχή έγινε με μια αγελάδα σε μια αυλή, στο σπίτι της οικογένειας Χαραλαμπίδη, στους Αγίους Ομολογητές.

1949. Η φάρμα, λόγω επέκτασης, μεταφέρεται στην Ακρόπολη. Το σπίτι της οικογένειας γίνεται γαλακτοκομείο. Στην Ακρόπολη χτίστηκαν μεγαλύτερα υποστατικά και αυξήθηκε ο αριθμός των αγελάδων.

1956. Η επιχείρηση μετονομάζεται σε Charalambides Dairy Farm.

1957. Εφαρμόζεται, για πρώτη φορά στην Κύπρο, η μέθοδος παστερίωσης. Η φάρμα μεταφέρεται στη Λακατάμεια.

1963.  Εισάγεται η επαναστατική συσκευασία Tetrapak  μιας χρήσης, ½ λίτρου και 250ml, σε τριγωνικό σχήμα.

1968. H εταιρεία μετονομάζεται σε Γαλακτοκομεία Χαραλαμπίδη.

1971.  Η εταιρεία πρωτοπορεί και πάλι με τη νέα συσκευασία τύπου Gable Top (κλασική χάρτινη συσκευασία) που έγινε σε συνεργασία με τη νορβηγική εταιρεία Elopak. Την ίδια χρονιά, τα γαλακτοκομεία Χαραλαμπίδης μεταφέρονται σε νέες εγκαταστάσεις στη Λακατάμεια.

1974. Τερματίζεται η κατ’ οίκον διανομή. Το γάλα διατίθεται πλέον στο λιανικό εμπόριο.

1980 Λανσάρισμα άπαχου γάλακτος

1985 η δεύτερη γενιά ιδρυτών αναλαμβάνει την διεύθυνση της εταιρείας Χαραλαμπίδης

1990 η εταιρεία γίνεται Computerized

1992-1993 καμπάνια με Βίκυ Κουλιανού

1996 – η εταιρεία Χαραλαμπίδης πιστοποιείτε με ISO

2000 γίνεται η πιστοποίηση της Χαραλαμπίδης με σύστημα ποιότητας HACAP

2002. Εξαγορά της γαλακτοβιομηχανίας Χαραλαμπίδης από τη Δέλτα Βιομηχανία Τροφίμων Ελλάδος.

2003 – το γάλα Χαραλαμπίδη αλλάζει μορφή και εισάγει το πώμα ασφάλειας σε χάρτινη συσκευασία

2005. Λανσάρεται το μπουκάλι με τη μέση χωρητικότητα 1,5 λ.

2006 η μάρκα λανσάρετε για πρώτη φορά σε διάφανο πλαστικό μπουκάλι ενώ την ίδια χρονιά εμφανίζεται και το αγελαδακι στις συσκευασίες γάλακτος

2007. Ανακοινώνεται η υποβολή αιτήματος από τη Vivartia προς την επιτροπή κεφαλαιαγοράς Κύπρου, για την απόκτηση των μετοχών της Christis Dairies. Μαζί με την εξαγορά των γαλακτοκομείων Χαραλαμπίδης, δημιουργείται η νέα εταιρεία Vivartia Cyprus Ltd.

2008. Παράγονται οι πρώτες συσκευασίες γάλακτος με την επωνυμία Χαραλαμπίδης Κρίστης, μετά τη συνένωση των δυο μεγαλύτερων γαλακτοβιομηχανιών της Κύπρου, τα Γαλακτοκομεία Χαραλαμπίδης ΛΤΔ και την Christis Dairies ΛΤΔ.

2011. Εξαγορά του 90% της εταιρείας Vivartia Cyprus Ltd από εταιρείες του ομίλου Κωνσταντίνου Σιακόλα και την οικογένεια Αλέξη και Έλενας Χαραλαμπίδη. 

2013. Η Χαραλαμπίδης Κρίστης καινοτομεί, λανσάροντας τη συσκευασία γάλακτος 2 λίτρων με χερούλι.

Το 2013 η Χαραλαμπίδης Κρίστης έχει δημιουργήσει το πρόγραμμα κοινωνικής αλληλεγγύης και έμπρακτης προσφοράς «ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ», στο πλαίσιο της κοινωνικής υπευθυνότητας της εταιρείας. Ένα πρόγραμμα που αναδεικνύει τις αξίες της κοινωνικής προσφοράς και του εθελοντισμού και τις υλοποιεί μέσα από πολυεπίπεδα έργα και δράσεις.

2014. Πλήρης εξαγορά, με τη Χαραλαμπίδης Κρίστης να περνά 100% σε κυπριακά χέρια.

2023. Η εταιρεία υιοθετεί, ένα χρόνο νωρίτερα από την επίσημη εφαρμογή, την Ευρωπαϊκή Οδηγία που προβλέπεται για τη μείωση των πλαστικών μιας χρήσης (SUP). Τοποθετούνται σε όλες τις συσκευασίες φρέσκου γάλακτος μη αποσπώμενα καπάκια, διατηρώντας πάντα τα  σημαντικά οφέλη και πλεονεκτήματα των συσκευασιών φρέσκου γάλακτος, όπως η διατήρηση της φρεσκάδας, η ακεραιότητα του προϊόντος, αλλά και η ευκολότερη χρήση, τόσο στο άνοιγμα όσο και στο κλείσιμο

2025. 80 χρόνια από το πρώτο μπουκάλι γάλα, η εταιρεία αποτελεί

-τη μεγαλύτερη και μακροβιότερη γαλακτοβιομηχανία του τόπου

-τον ηγέτη στον τομέα παραγωγής και διανομής τροφίμων

-μια από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές εταιρείες στον τομέα των τροφίμων, με εξαγωγές σε 32 χώρες

Η ιστορία της γαλακτοβιομηχανίας Κρίστης

Η Christis Dairies ιδρύθηκε το 1961, από τον κ. Κρίστη Γεωργαλλίδη, ο οποίος δημιούργησε ένα μικρό παστεριωτήριο γάλακτος στο κέντρο της Λεμεσού με κύρια εργασία την επεξεργασία γάλακτος, παστερίωση και εμφιάλωση. Η αρχική παραγωγή ήταν γύρω στα 300 μπουκάλια ημερησίως. Με το πέρασμα του χρόνου η εταιρεία εφάρμοσε πρωτοπόρες μεθόδους παραγωγής μέσα από τις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της.

Το 1974 θεωρείται σταθμός στην εξέλιξη της εταιρείας αφού δημιούργησε τη μονάδα παραγωγής τυροκομικών, καλύπτοντας έτσι τη μεγάλη ζήτηση στα προϊόντα αυτά.

Το 1985 η Christis Dairies μεταφέρεται σε νέο υπερσύγχρονο εργοστάσιο στην περιοχή Αγίου Αθανασίου στη Λεμεσό.

Με την αποπεράτωση του εργοστασίου της Εταιρείας, η Christis Dairies επεκτάθηκε στην παραγωγή UHT το 1986.

Το 1988 η Εταιρεία ξεκίνησε μια σημαντική εξαγωγική εκστρατεία με κύρια προϊόντα το χαλούμι, την αναρή και το UHT.

Το 1995 αποτέλεσε σημαντικό ιστορικό σταθμό για την Εταιρεία. Ο κ. Κρίστης Γεωργαλλίδης, βλέποντας τις δυνατότητες του κλάδου και της Εταιρείας, διέθεσε το 50% του μετοχικού κεφαλαίου της Christis Dairies στην εταιρεία CTC. Η κίνηση αυτή είχε ως στόχο την ενίσχυση της κεφαλαιουχικής βάσης της Εταιρείας στο διεθνή χώρο συνεχίστηκε το 1997 με την υπογραφή πολυετών συμφωνιών με τις Δανέζικες εταιρείες “NORDEX” και “EMBROG” για παραγωγή και εμπορία χαλουμιού ετησίως με κύριους προορισμούς στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Κουβέιτ, τη Σαουδική Αραβία, το Ντουπάϊ, το Λίβανο, τη Γερμανία, την Ελλάδα, τις ΗΠΑ, τη Σουηδία και αλλού. Ο κατάλογος των χωρών εξαγωγής διευρύνεται συνεχώς.

Το 1996 η Christis Dairies πιστοποιήθηκε με το διεθνές σύστημα διασφάλισης ποιότητας ISO 9002.

Το 1999, δημιουργεί μια εντελώς νέα και υπερσύγχρονη μονάδα παραγωγής τυροκομικών με εξοπλισμό πολύ ψηλών προδιαγραφών και με αποτέλεσμα την παραγωγή της μεγαλύτερης ποικιλίας σε τυροκομικά ανώτερης ποιότητας.

Ιστορική αναδρομή μέσα από τον φωτογραφικό φακό

Οι συσκευασίες μας μέσα από τα χρόνια

© 2025 Charalambides Christis. All rights reserved.