Το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα αποτελούν εξαιρετικό συνδυασμό όλων των μακροθρεπτικών συστατικών, όπως υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπος μαζί, σε άριστη αναλογία μεταξύ τους, αλλά και αρκετές βιταμίνες και σημαντικά για τον οργανισμό μέταλλα. Βέβαια, το γάλα είναι κυρίως δημοφιλές για την περιεκτικότητά του σε ασβέστιο, το οποίο προάγει βασικές λειτουργίες στον ανθρώπινο οργανισμό με κυριότερες τη δόμηση των οστών και των δοντιών.
Πρωτεΐνες
Οι πρωτεΐνες είναι ουσίες με κυρίαρχο και πρωταρχικό ρόλο στη ζωή. Άλλωστε το όνομά τους υποδηλώνει τον ρόλο αυτό. Αποτελούν απαραίτητο στοιχείο για κάθε ζωντανό οργανισμό. Οι πρωτεΐνες παρέχουν ενέργεια, τονώνουν τη μνήμη, βοηθούν στη αποκατάσταση και χτίζουν πιο δυνατό μυϊκό ιστό.
Ο ανθρώπινος οργανισμός προμηθεύεται τις απαραίτητες πρωτεΐνες μέσω της τροφής. Για να ληφθούν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα θα πρέπει να καταναλώνουμε ποικιλία φυτικών και ζωικών τροφών, γιατί κάθε τροφική πηγή έχει διαφορετική ποιότητα και ποσότητα αμινοξέων. Ανάλογα με την προέλευσή τους χωρίζονται σε φυτικής προέλευσης και ζωϊκής προέλευσης.
Η πρωτεΐνη που περιέχει το γάλα καλύπτει περίπου το 15% των ημερήσιων αναγκών και συμβάλλει στην αποκατάσταση του μυϊκού ιστού.
Υδατάνθρακες (Λακτόζη)
Το γάλα είναι το μοναδικό τρόφιμο στη φύση που περιέχει τον υδατάνθρακα λακτόζη (φυσικό σάκχαρο του γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων). Η λακτόζη διασπάται με αργό ρυθμό στον οργανισμό σε γλυκόζη και γαλακτόζη και αποτελεί σημαντική πηγή ενέργειας για τον οργανισμό.
Η λακτόζη που υπάρχει στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα, για να διασπαστεί και να αφομοιωθεί μέσα στον οργανισμό μας χρειάζεται ένα ένζυμο, τη λακτάση. Αν το λεπτό μας έντερο δεν παράγει αρκετή λακτάση, τότε έχουμε δυσανεξία στη λακτόζη. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι έως και το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από δυσανεξία στη λακτόζη.
Η δυσανεξία στη λακτόζη σε κάποιους ανθρώπους μπορεί να μην επιτρέπει καθόλου κατανάλωση γάλακτος ή γαλακτοκομικών προϊόντων, ενώ σε άλλους μπορεί να επιτρέπει επιλεκτική κατανάλωση μικρών ποσοτήτων ή γαλακτοκομικών προϊόντων πού περιέχουν μειωμένη ή καθόλου λακτόζη.
Βιταμίνη Β1 (Θειαμίνη)
Η θειαμίνη είναι επίσης γνωστή ως βιταμίνη B1 και απομονώθηκε πρώτη φορά το 1926 από ρύζι. Η βιταμίνη Β1 ανήκει στο σύμπλεγμα των βιταμινών Β και συμβάλλει στην παραγωγή ενέργειας, στην υγεία της καρδιάς, στη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος και στην καλή ψυχολογική κατάσταση. Υπάρχει σε τροφές όπως το ψωμί, τα δημητριακά, τις πατάτες, το γάλα, το κρέας, τα φιστίκια, τη μαγιά, τη σόγια κ.α.
Βιταμίνη Β2 (Ριβοφλαβίνη)
Η ριβοφλαβίνη (βιταμίνη B2) αποτελεί μέλος του συμπλέγματος βιταμινών Β. Απομονώθηκε για πρώτη φορά από ορό γάλακτος το 1933 από τον Dr. Khun. Η βιταμίνη Β2 συμβάλλει στην παραγωγή ενέργειας, στη μείωση της κόπωσης, στη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος και στην υγεία των βλεννογόνων, του δέρματος και των ματιών. Υπάρχει σε τροφές όπως το γάλα, το κρέας, η μαγιά, το φύτρο σταριού, τα εμπλουτισμένα δημητριακά, τα αυγά κ.α.
Ένα ποσοστό 25% της ριβοφλαβίνης προσλαμβάνεται μέσω του γάλατος και βοηθά το σώμα να χρησιμοποιήσει τους υδατάνθρακες το λίπος και την πρωτείνη για την παραγωγή ενέργειας.
Βιταμίνη Β12
Η βιταμίνη Β12 ανήκει στο σύμπλεγμα των βιταμινών Β και συμβάλλει στην παραγωγή ενέργειας, στη μείωση της κόπωσης, στη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος και στην καλή ψυχολογική κατάσταση. Υπάρχει σε τροφές όπως το συκώτι, το βοδινό κρέας, τα ψάρια, τα αυγά κ.α. Η βιταμίνη B12 απαιτείται για τη σύνθεση του DNA κι επομένως για την παραγωγή κυττάρων, ιδιαιτέρως των ερυθροκυττάρων. Το γάλα περιέχει περίπου το 10% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης (ΣΗΠ) βιταμίνης Β12 και συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία του αίματος και στη διατήρηση υγειούς νευρικού συστήματος.
Λόγω της παρουσίας της, κυρίως σε ζωϊκές τροφές, είναι μια από τις βιταμίνες στην οποία εμφανίζουν συχνά έλλειψη οι χορτοφάγοι και οι αυστηρά χορτογάγοι (vegans).
Ασβέστιο
Το ασβέστιο είναι ένα από τα σημαντικότερα μέταλλα για το ανθρώπινο σώμα. Είναι απαραίτητο για την υγεία των οστών, των δοντιών, των μυών και συμβάλλει στη φυσιολογική πήξη του αίματος. Για την απορρόφησή του είναι απαραίτητη η βιταμίνη D. Περίπου το 99% του σωματικού ασβεστίου εντοπίζεται στα οστά, ενώ το υπόλοιπο 1% βρίσκεται στα μαλακά μόρια. Η απορρόφηση του ασβεστίου εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τη βιταμίνη D και συνεπώς η έλλειψη βιταμίνης D και η έλλειψη ασβεστίου έχουν ταυτόσημα συμπτώματα.
Το γάλα περιέχει το 30% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης (ΣΗΠ) ασβεστίου που βοηθά στη δομή και τη διατήρηση γερών οστών και δοντιών. Το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα (τυρί και γιαούρτι) είναι πολύ πλούσια πηγή ασβεστίου. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη ασβεστίου είναι δύσκολο να επιτευχθεί χωρίς κατανάλωση γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων.
Φώσφορος
Ένα ποσοστό 25% του φωσφόρου προσλαμβάνεται μέσω του γάλατος και μας βοηθά στην ανάπτυξη του σκελετικού ιστού. Ο φωσφόρος είναι ένα σημαντικό στοιχείο με πολλές σημαντικές βιολογικές λειτουργίες στο ανθρώπινο σώμα. Εμφανίζεται σε όλους τους ιστούς και τα υγρά του σώματος και είναι το κύριο συστατικό πολλών βιολογικών ενώσεων, συμπεριλαμβανομένων των λιπιδίων, πρωτεϊνών και υδατανθράκων. Ο φωσφόρος είναι το πιο σημαντικό δομικό συστατικό των οστών και των δοντιών.
Ιώδιο
Το ιώδιο είναι ένα απαραίτητο για τον ανθρώπινο οργανισμό ιχνοστοιχείο. Το σώμα μας χρειάζεται ιώδιο και επειδή δεν παράγει το ίδιο, η λήψη του ιωδίου γίνεται μέσω της τροφής. Είναι απαραίτητο για τη φυσιολογική παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών και την καλή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα. Παράλληλα, συμβάλλει στην υγεία του νευρικού συστήματος και την καλή γνωσιακή λειτουργία. Η έλλειψη ιωδίου προκαλεί υποθυρεοειδισμό, ενώ η συμπληρωματική χορήγηση του είναι απαραίτητη στους αυστηρά χορτοφάγους / βίγκανς (vegans).
Προβιοτικά
Τα γαλακτικά βακτήρια είναι φιλικά βακτήρια που ασκούν ωφέλιμη δράση στο ανθρώπινο σώμα. Έχουν λάβει το όνομά τους από την ιδιότητά τους να μετατρέπουν τα σάκχαρα σε γαλακτικό οξύ, δημιουργώντας γύρω τους ένα όξινο περιβάλλον που δεν επιτρέπει την ανάπτυξη παθογόνων. Τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν την καλή λειτουργία του εντέρου και να μειώσουν τα στομαχικά προβλήματα καθώς προστατεύουν την εντερική μικροχλωρίδα. Ακόμη, τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στα πεπτικά προβλήματα, όπως φούσκωμα, δυσπεψία / δυσκοιλιότητα κτλ.
ΟΦΕΛΗ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ ΚΡΙΣΤΗΣ