Charalambides Christis
Αναζήτηση στον ιστότοπο
Κυρίως περιεχόμενο ιστοσελίδας

Μικρα και ενδιαφεροντα

1. Ποιά είναι τα οφέλη των γαλακτοκομικών προϊόντων;

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι είναι γεμάτα με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που μας βοηθούν να είμαστε υγιείς. Εκτός του ότι είναι καλές πηγές πρωτεΐνης, ψευδαργύρου και μερικές βιταμίνες του συμπλέγματος Β, τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν ασβέστιο που βοηθά στην οικοδόμηση ισχυρών και υγιών οστών. Η στροφή σε γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά δεν σημαίνει ότι θα έχετε λιγότερο ασβέστιο. Στην πραγματικότητα, τα αποβουτυρωμένα και ημι-αποβουτυρωμένα γάλατα περιέχουν πραγματικά λίγο περισσότερο ασβέστιο από το πλήρες γάλα. Έρευνες δείχνουν ότι τα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος χάρη στο ασβέστιο που περιέχουν.

Αν θέλετε να χάσετε βάρος, μπορείτε να επιλέξετε χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα. Φροντίστε να έχετε τρεις μερίδες κάθε μέρα, όπως ένα ποτήρι αποβουτυρωμένο γάλα, ένα/1 μικρό δοχείο με γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά και ένα/1 σπιρτόκουτο τυρί με μειωμένα λιπαρά.

2. Τι γίνεται όμως όταν το παιδί σας είναι ένας ιδιαίτερα επιλεκτικός καταναλωτής και δεν πίνει το σκέτο γάλα;

Ένα παιδί μπορεί να σταματήσει να πίνει γάλα για πολλούς λόγους, είτε επειδή δεν του αρέσει η γεύση του, είτε έχει κάποια δυσανεξία σε αυτό ή απλά το βαρέθηκε! Βρείτε τις κατάλληλες λύσεις:

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς λακτόζη που κυκλοφορούν στην αγορά μπορούν να δώσουν τη λύση στην περίπτωση που πίσω από το πρόβλημα «κρύβεται» κάποια δυσανοχή. Διαφορετικά μπορείτε να στραφείτε σε «ισοδύναμες» ως προς τη θρεπτική τους αξία επιλογές, ή ακόμη και σε έξυπνους τρόπους σερβιρίσματος των γαλακτοκομικών προϊόντων, προκειμένου να μπορέσουν τα παιδιά να τα καταναλώσουν ευχάριστα. 

Σκαρφιστείτε τρόπους για να κάνετε τα γαλακτοκομικά πιο.. ενδιαφέροντα! Μην ξεχνάτε πως τα παιδιά υπακούν στις αισθήσεις τους. Προσθέστε πολύχρωμα φρούτα ή λίγο γλυκό του κουταλιού στο γιαούρτι τους, κάντε το γάλα τους σοκολατένιο και φτιάξτε παρέα σπιτικά milkshakes που θα καταναλώσουν ως σνακ. Επίσης, το τυρί θα μπορούσε να αποτελέσει μία ακόμη εναλλακτική του γάλακτος, προσθέτοντάς το στις σαλάτες, στα τοστ, ή ως συνοδευτικό του κυρίως πιάτου. Ανήκει στην ομάδα των γαλακτοκομικών καθώς εκτός από καλή πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, που περιέχουν δηλαδή μεγάλο αριθμό αλλά και τη σωστή αναλογία απαραίτητων αμινοξέων που απαιτούνται από τον ανθρώπινο οργανισμό, περιέχει και σημαντικές ποσότητες ασβεστίου και φωσφόρου. Επιπλέον, περιέχει και άλλα σημαντικά συστατικά απαραίτητα για την ανάπτυξη των παιδιών, καθώς και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, υπεύθυνες για την ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.  

Έχετε υπόψιν σας πως από το δεύτερο έτος της ζωής τους και μετά, τα παιδιά συστήνεται να καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα και τυριά χαμηλά σε λιπαρά, καθώς περιέχουν σημαντικά μικρότερη ποσότητα κορεσμένου λίπους. Επιλέξτε λοιπόν ημιαποβουτυρωμένο γάλα και γιαούρτι και κάποιο κίτρινο τυρί χαμηλό σε λιπαρά, βάλτε τη φαντασία σας να δουλέψει και «εφοδιάστε» το σώμα τους θρεπτικά.. μέχρι το κόκκαλο!

3. Το γάλα μπορεί να βοηθήσει κατά της υπέρτασης;

Ορισμένα πεπτίδια του γάλακτος μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και συνεπώς στη μείωση του κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μίας πρόσφατης έρευνας από την Κίνα.

Ερευνητές από τα Πανεπιστήμια Soochow και Peking της Κίνας εκτίμησαν την αποτελεσματικότητα των τριπεπτιδίων IPP και VPP που βρίσκονται στο γάλα όσον αφορά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης προ-υπερτασικών και υπερτασικών ασθενών. Βρέθηκε λοιπόν πως τα συγκεκριμένα τριπεπτίδια οδηγούν σε μείωση κατά 4,8mmHg και 2,2mmHg στη συστολική και διαστολική πίεση αντίστοιχα. Όπως δηλώνουν και οι ίδιοι οι ερευνητές, τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μελέτης είναι μεγάλης σημασίας για τη δημόσια υγεία, καθώς η υπέρταση αποτελεί μία ιδιαίτερα συχνή πάθηση σε ανεπτυγμένες χώρες.

Ακόμη και μία μικρή μείωση στην πίεση είναι ευεργετική για τον περιορισμό του κινδύνου ανάπτυξης καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Ο μηχανισμός μέσω του οποίου εκτιμάται ότι δρουν τα συγκεκριμένα τριπεπτίδια είναι μέσω βελτίωσης της κυκλοφορίας του αίματος και κατ’επέκταση των επιπέδων αρτηριακής πίεσης.

Θα πρέπει ωστόσο να επισημάνουμε ότι το πλήρες γάλα καθώς και τα υπόλοιπα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως είναι για παράδειγμα το πλήρες γιαούρτι και το τυρί, εκτός από τα τριπεπτίδια αυτά μπορεί να περιέχουν κορεσμένο λίπος ή και αλάτι, συστατικά που είναι επιβαρυντικά για όσους πάσχουν από υπέρταση, συνεπώς συστήνεται να προτιμώνται (light) προϊόντα με μειωμένα λιπαρά.

4. Οστεοπόρωση - μπορώ να την προλάβω;

Το ασβέστιο είναι το συστατικό της διατροφής μας που έχει συνδεθεί όσο τίποτα με την υγεία των οστών! Κι αυτό γιατί η μειωμένη πρόσληψή του από τη διατροφή ή η μειωμένη απορρόφηση ασβεστίου από τον οργανισμό σχετίζονται με την εμφάνιση οστεοπόρωσης. Οι ανάγκες σε ασβέστιο διαφοροποιούνται ανάλογα με το φύλο και την ηλικία, καθώς υπολογίζεται ότι οι μέσες ανάγκες για ασβέστιο για τους ενήλικες είναι τα 1000 mg/ημέρα, ενώ για τις γυναίκες που βρίσκονται σε εμμηνόπαυση αυξάνονται στα 1200 mg/ημέρα.

Η καλύτερη πηγή ασβεστίου είναι ως γνωστόν τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γάλα, το γιαούρτι και τα διάφορα τυριά. Ωστόσο, ασβέστιο περιέχεται και σε άλλα τρόφιμα, ωστόσο ο βαθμός απορρόφησής του δεν είναι εξίσου ικανοποιητικός με εκείνον των γαλακτοκομικών.

Εκτός όμως από το ασβέστιο και η βιταμίνη D είναι ιδιαίτερα σημαντική για την υγεία των οστών. Συμβάλλει στην απορρόφηση του ασβεστίου από το έντερο και στην εναπόθεσή του στα οστά. Σκεφτείτε ότι χωρίς τη συμβολή της βιταμίνης D, η απορρόφηση ασβεστίου από τον εντερικό βλεννογόνο δεν θα ξεπερνούσε το 10-15% της συνολικής πρόσληψή τους από τη διατροφή. Σε άτομα με φυσιολογικά επίπεδα βιταμίνης D, το λεπτό έντερο απορροφά περίπου το 30% του ασβεστίου που προσλαμβάνουμε από τις τροφές. Το μεγαλύτερο μέρος της βιταμίνης D τη συνθέτει ο οργανισμός μας μετά από έκθεση του δέρματος στην ηλιακή ακτινοβολία, ενώ υπάρχουν και κάποια τρόφιμα (αυγά, λιπαρά ψάρια, συκώτι, εμπλουτισμένα προϊόντα όπως δημητριακά πρωινού, χυμοί με ασβέστιο και βιταμίνη D και γάλα), τα οποία συμβάλλουν στην αποτελεσματικότερη πρόσληψή της. 

Δυστυχώς, τα επιστημονικά δεδομένα από την Ελλάδα δείχνουν ότι η ημερήσια πρόσληψη ασβεστίου για πολλούς ενήλικες, ιδίως γυναίκες, είναι πολύ χαμηλότερη των συνιστώμενων οδηγιών. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι σε σχετικά πρόσφατη μελέτη στην Ελλάδα φάνηκε ότι το 74% των αντρών και των γυναικών άνω των 60 ετών προσλαμβάνει από τη διατροφή λιγότερο ασβέστιο από το συνιστώμενο. Επίσης ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των ατόμων και ιδίως των γυναικών δεν εκτίθενται όσο θα έπρεπε στον ήλιο, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να εμφανίζουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D.

(Η σημασία της πρόληψης)
Για να προλάβουμε την οστεοπόρωση θα πρέπει αφ’ αφενός να πετύχουμε την κορυφαία οστική μάζα που επιτυγχάνεται κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης και της νεαρής ενήλικης ζωή, και αφετέρου να μειώσουμε τον ρυθμό της απώλειας οστικής μάζας που έως ένα βαθμό συμβαίνει φυσιολογικά στις μεγαλύτερες ηλικίες. Η σωστή και επαρκής διατροφή, καθώς και η τακτική άσκηση είναι δύο παράγοντες που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την υγεία των οστών μας σε όλες τις ηλικίες.

5. Όσοι καταναλώνουν γιαούρτι στην διατροφή τους κινδυνεύουν λιγότερο από τον διαβήτη;

Σύμφωνα με ερευνητές της Σχολής Κλινικής Ιατρικής του πανεπιστημίου Κέμπριτζ, με επικεφαλής την επιδημιολόγο δρα Νίτα Φορούχι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Diabetologia" της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Μελέτη του Διαβήτη, διαπίστωσαν ότι η μεγαλύτερη κατανάλωση γιαουρτιού μειώνει κατά 28% τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, σε σχέση με αυτούς που δεν τρώνε καθόλου γιαούρτι. Η νέα αναλυτικότερη έρευνα έγινε σε πάνω από 3.500 άνδρες και γυναίκες, από τους οποίους οι 753 εμφάνισαν διαβήτη σε χρονικό διάστημα 11 ετών. Οι ερευνητές ανέλυσαν εξονυχιστικά τη διατροφή των ατόμων αυτών.

Το συμπέρασμα ήταν όσοι έτρωγαν τα περισσότερα γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά (κυρίως γιαούρτι, αλλά επίσης ελαφρά τυριά τύπου «cottage») είχαν κατά μέσο όρο 24% μικρότερη πιθανότητα να αναπτύξουν διαβήτη. Ειδικά η κατανάλωση γιαουρτιού με λίγα λιπαρά (κατά μέσο όρο τέσσερις έως πέντε κεσέδες γιαουρτιού των 125 γραμμαρίων) μείωνε κατά 28% τον κίνδυνο.

Η μείωση του κινδύνου αφορά όλα τα είδη του γιαουρτιού, καθώς και μερικά τυριά με χαμηλά λιπαρά. Οι ερευνητές επισημαίνουν πως τα γιαούρτια και γενικότερα τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν ευεργετικά για την υγεία συστατικά, όπως η βιταμίνη D, το ασβέστιο και το μαγνήσιο, καθώς επίσης προβιοτικά βακτήρια.
 

Η μείωση του κινδύνου αφορά όλα τα είδη του γιαουρτιού, καθώς και μερικά τυριά με χαμηλά λιπαρά. Οι ερευνητές επισημαίνουν πως τα γιαούρτια και γενικότερα τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν ευεργετικά για την υγεία συστατικά, όπως η βιταμίνη D, το ασβέστιο και το μαγνήσιο, καθώς επίσης προβιοτικά βακτήρια.

Νέα μελέτη δείχνει πως η αυξημένη κατανάλωση γιαουρτιού σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ, τονίζοντας τη σημασία της κατανάλωσης γιαουρτιού στο πλαίσιο ενός υγιεινού διατροφικού προτύπου.

© 2022 Charalambides Christis. All rights reserved.