FrixosPersonalChefing
Κατάλληλο για χορτοφάγους
13 Δεκεμβρίου 2023
Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ.
Προετοιμασία
15
Λεπτά
Χρόνος Ψησίματος
20
Λεπτά
Μερίδες
3

Συστατικά
- ½ Κιλό Καλαμάρι, μεσαίου μεγέθους
- 125g Peri Peri Sauce Medium, Nando’s
- Χυμός 2 Λάιμ
- 2 κ.σ. Μέλι
- 1 κ.σ. Λευκοί Κόκκοι Πιπεριού
- 1 κ.σ. Χοντρό Θαλασσινό Αλάτι
- 100g Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 Κεφάλι Σκόρδο
- 1 κ.σ. Νιφάδες Τσίλι
- Μια χούφτα Φρέσκο Κόλιανδρο
- 1 κ.σ. Ξηρός Κόλιανδρος, τριμμένος
- 2 Λίτρα Κραμβέλαιο, η καλαμποκέλαιο
Οδηγίες
- Ξεκινάμε με τη σάλτσα ανακατεύοντας τη σάλτσα Peri Peri με τον χυμό λάιμ και το μέλι. Αφήνουμε στην άκρη.
- Βάζουμε τους κόκκους πιπεριού και το αλάτι σε ένα γουδί και τους σφυρηλατούμε σε χοντρό μείγμα. Βάζουμε το αλεύρι σε ένα επίπεδο μπολ και το ανακατεύουμε με το μείγμα αλατιού και πιπεριού μαζί με τον ξηρό κόλιανδρο. Αφήνουμε στην άκρη.
- Στη συνέχεια, παίρνουμε ένα μεγάλο γουόκ ή τηγάνι και ρίχνουμε μέσα το λάδι. Βάζουμε σε δυνατή φωτιά και βάζουμε ένα θερμόμετρο με στόχο τους 190°C. Εάν δεν έχουμε θερμόμετρο, μπορούμε να ελέγξουμε τη θερμοκρασία του λαδιού προσθέτοντας ένα μικρό κομμάτι ψωμιού στο λάδι. Εάν το ψωμί ροδίσει σε περίπου 30”, το λάδι είναι έτοιμο.
- Χωρίζουμε κάθε σκελίδα από την κεφαλή, αλλά κρατάμε τη φλούδα τους, τις χτυπάμε απαλά, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια-χαμηλή και με τρυπητή κουτάλα προσθέτουμε το σκόρδο στο λάδι. Ανακατεύουμε κατά διαστήματα με στόχο να ροδίσει το σκόρδο και να μην καεί. Όταν ροδίσει καλά, περίπου 5' αργότερα, το αφαιρούμε από το γουόκ/τηγάνι σε ένα πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να απορροφήσει το περίσσιο λάδι. Αφήνουμε στην άκρη.
- Προετοιμάζουμε τα καλαμάρια χωρίζοντάς τα από τα πλοκάμια τους. Κόβουμε τα πλοκάμια στη μέση ή σε τέταρτα, ανάλογα με το μέγεθος των καλαμαριών. Στη συνέχεια παίρνουμε το σώμα του καλαμαριού και το ανοίγουμε με τη χρήση ενός κοφτερού μαχαιριού. Με την εξωτερική του φλούδα στο ξύλο κοπής μας αφαιρούμε την μεμβράνη από την μέσα πλευρά και στη συνέχεια χαράσσουμε σε σταυρωτό μοτίβο τη σάρκα του καλαμαριού, προσέχοντας να μην κόψουμε εντελώς. Ανάλογα με το μέγεθος των καλαμαριών, τα κόβουμε σε τέταρτα τετράγωνα ή στη μέση με στόχο κομμάτια μιας μπουκιάς.
- Αλευρώνουμε τα κομμένα καλαμάρια σε ένα μπολ με το μείγμα αλεύρου και τα ανακατεύουμε για να καλυφθούν καλά.
- Στο ίδιο γουόκ/τηγάνι που τηγανίσαμε το σκόρδο, το βάζουμε ξανά σε δυνατή φωτιά με στόχο τους 190°C. Στη συνέχεια, προσθέτουμε σε δόσεις τα καλαμάρια και τα ανακατεύουμε απαλά και τα γυρνάμε για να μην κολλήσουν μεταξύ τους.
- Μαγειρεύουμε για περίπου 4’ μέχρι να κουλουριαστούν, να γίνουν τραγανά και να ροδίσουν ελαφρώς. Αφαιρούμε από το γουόκ/τηγάνι με τη χρήση της ίδιας τρυπητής κουτάλας σε ένα πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να απομακρύνουμε το περίσσιο λάδι. Τα αφήνουμε στο χαρτί για λίγα λεπτά, επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για τα υπόλοιπα καλαμάρια και στη συνέχεια, ανάλογα με το μέγεθός τους, τα κόβουμε στη μέση.
- Παίρνουμε ένα πιάτο σερβιρίσματος και προσθέτουμε σε αυτό το τηγανισμένο σκόρδο μαζί με τα φύλλα κόλιανδρου που έχουμε ψιλοκόψει. Ανακατεύουμε απαλά και προσθέτουμε τα μαγειρεμένα καλαμάρια και ανακατεύουμε. Ραντίζουμε με τη σάλτσα Peri Peri, πασπαλίζουμε με τις νιφάδες τσίλι και σερβίρουμε μαζί με φέτες λάϊμ και την υπόλοιπη σάλτσα Peri Peri για ντιπ.