FrixosPersonalChefing
9 Αυγούστου 2023
Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ.
Προετοιμασία
30
Λεπτά
Χρόνος Ψησίματος
75
Λεπτά
Μερίδες
4
Συστατικά
- 500g Μοσχαρίσιος Κιμάς
- 1 Κίτρινο Κρεμμύδι
- 1 Καρότο
- 1 Μίσχο Σέλινου
- 1 Σκελίδα Σκόρδο, ψιλοκομμένο
- 30g Πελτές Ντομάτας
- 400ml Ντομάτες σε Κονσέρβα, ψιλοκομμένες
- 75ml Λευκό Ξηρό Κρασί
- 125ml Φρέσκο Γάλα Πλήρες, 3% λιπαρά, Χαραλαμπίδης Κρίστης
- ½ κ.γ. Μπαχάρι, αλεσμένο
- 30ml EVOO, Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. Θαλασσινό Αλάτι
- ½ κ.γ. Φρεσκοτριμμένο Μαύρο Πιπέρι
Για τις μελιτζάνες:
- 4 Μέτριες / Μεγάλες Μελιτζάνες, φλάσκες
- 80ml EVOO, Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. Κύμινο
- 1 κ.γ. Θαλασσινό Αλάτι
- ½ κ.γ. Φρεσκοτριμμένο Μαύρο Πιπέρι
Για τη σάλτσα γιαουρτιού:
- 225g Στραγγάτο Γιαούρτι Αυθεντικό, Χαραλαμπίδης Κρίστης
- 75g Φέτα Βαρελίσια, Χαραλαμπίδης Κρίστης, θρυμματισμένη
- 2 Αυγά
- ½ κ.γ. Ξηρό Θυμάρι, αλεσμένο
- ½ κ.γ. Θαλασσινό Αλάτι
- ¼ κ.γ. Φρεσκοτριμμένο Μαύρο Πιπέρι
Οδηγίες
- Προσθέτουμε ξεχωριστά τα κρεμμύδια, το σέλινο και τα καρότα στο μπολ ενός επεξεργαστή τροφίμων με τη μεταλλική λεπίδα προσαρτημένη και επεξεργαζόμαστε μέχρι πολύ ψιλοκομμένα.
- Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, περιμένουμε περίπου ένα λεπτό να ζεσταθεί και μετά ρίχνουμε το λάδι. Ένα λεπτό αργότερα ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα λαχανικά και σοτάρουμε για περίπου 4' και μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 2' ακόμα.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε στην κατσαρόλα το μοσχαρίσιο κιμά και το σπάμε με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να σοταριστεί και να πετύχουμε ένα ωραίο καφέ χρώμα, περίπου 10'.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και ανακατεύουμε καλά για ένα λεπτό περίπου για να μαγειρευτεί. Σβήνουμε με το κρασί και στη συνέχεια προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες, ρίχνουμε το γάλα, προσθέτουμε το μπαχάρι και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε να πάρει μια βράση και σιγοβράζουμε σκεπασμένα για 40 ' με στόχο να απορροφηθούν τα υγρά αλλά και να είναι κάπως ρευστό. Θυμηθείτε να το ανακατεύετε κάθε τόσο για να αποφύγετε να κολλήσει στο κάτω μέρος της κατσαρόλας. Αλατοπιπερώνουμε, αφαιρούμε από τη φωτιά και κρατάμε στην άκρη.
- Εν τω μεταξύ, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C, κυκλοφορία αέρα, ράφι στη μέση.
- Παίρνουμε ένα αντικολλητικό ταψί και το αλείφουμε με λίγο λάδι. Κόβουμε τις μελιτζάνες στη μέση κατά μήκος και αφαιρούμε κάτι περισσότερο από τη μισή τους σάρκα. Τοποθετούμε τις μελιτζάνες στο ταψί, ρίχνουμε πάνω τους το λάδι, πασπαλίζουμε από πάνω το κύμινο και αλατοπιπερώνουμε. Μαγειρεύουμε στο φούρνο για περίπου 45' για να μαλακώσουν.
- Για να ετοιμάσουμε τη σάλτσα γιαουρτιού προσθέτουμε τα αυγά σε ένα γυάλινο μπολ και χτυπάμε καλά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το γιαούρτι, τη φέτα, το θυμάρι και αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε καλά.
- Για να ετοιμάσουμε το τελικό πιάτο γεμίζουμε τις μαγειρεμένες μελιτζάνες, ενώ βρίσκονται μέσα στο ταψί, με τη γέμιση του κιμά και από πάνω με τη σάλτσα γιαουρτιού. Ρίχνουμε λίγο νερό γύρω από τις μελιτζάνες, μειώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180°C και μαγειρεύουμε για 30' με στόχο να πάρει λίγο χρώμα η σάλτσα.