Αθηνά Λοϊζίδου
Κατάλληλο για χορτοφάγους
6 Οκτωβρίου 2023
Κέικ με ανθόνερο, χαλεπιανά, σιμιγδάλι και Πισσουρκώτικο Πρόβειο Γιαούρτι Χαραλαμπίδης Κρίστης!
Προετοιμασία
15
Λεπτά
Χρόνος Ψησίματος
40
Λεπτά
Μερίδες
8
Συστατικά
165 g. βούτυρο ανάλατο, κομμένο σε κομματάκια, σε θερμοκρασία δωματίου,
260 g. ζάχαρη
4 αβγά
1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
100 g. αλεύρι
100 g. αλεσμένα φιστίκια Αιγίνης
100 g. σιμιγδάλι ψιλό
1/2 κουταλάκια baking powder
200 g. Χαραλαμπίδης Κρίστης, το Πισσουρκώτικο, Πρόβειο Γιαούρτι
1 κουτ. γλυκού αλεσμένο κάρδαμο
1 κουτ. γλυκού ξύσμα φλούδας πορτοκάλι
Για το σιρόπι
250 g. ζάχαρη
200 ml νερό
Ξύσμα φλούδας από 1 πορτοκάλι
40 g. ανθόνερο
Οδηγίες
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη, τα αβγά, τη βανίλια και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι για 1-2 λεπτά.
- Προσθέτουμε το αλεύρι, τα αλεσμένα φιστίκια Αιγίνης, το σιμιγδάλι, το baking powder, το γιαούρτι, το κάρδαμο, το αλάτι και ανακατεύουμε μέχρι να ενωθεί καλά το μείγμα μας.
- Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι το γλυκό να ροδίσει και να ψηλώσει.
- Το αφαιρούμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει για 1-2 λεπτά.
- Έπειτα, όσο το κέικ είναι ακόμα ζεστό, το χαράζουμε σε μερίδες.
- Παράλληλα –λίγο πριν τελειώσει το κέικ στον φούρνο– φτιάχνουμε το σιρόπι.
- Βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό, το ξύσμα φλούδας πορτοκάλι και το ανθόνερο σε μια μικρή κατσαρόλα και αφήνουμε το νερό να κοχλάσει έντονα για 1-2 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Ρίχνουμε το ζεστό σιρόπι στο ζεστό κέικ και αφήνουμε το κέικ να απορροφήσει όλο το σιρόπι.
- Όταν το κέικ κρυώσει καλά, βγάζουμε ένα-ένα τα κομμάτια από το ταψί και τα σερβίρουμε.