Χριστίνα Χριστοφή
Κατάλληλο για χορτοφάγους
27 Δεκεμβρίου 2024
Οι πιο comfy Xριστουγεννιάτικες Cheesy Πατάτες Ογκρατέν!
Προετοιμασία
20
Λεπτά
Χρόνος Ψησίματος
60
Λεπτά
Μερίδες
4

Συστατικά
- 600 g. πατάτες
- 250 ml. Χαραλαμπίδης Κρίστης Κρέμα Γάλακτος, 35% λιπαρά
- 250 ml. Χαραλαμπίδης Κρίστης Φρέσκο Γάλα Πλήρες, 3% λιπαρά
- 30 g. βούτυρο
- 30 g. αλεύρι γ.ο.χ
- ½ κ.γ σκόνη κρεμμυδιού
- ½ κ.γ σκόνη σκόρδου
- 1 κ.σ θυμάρι
- Αλάτι
- Πιπέρι
- 150 g. Χαραλαμπίδης Κρίστης Τυρί Mozzarella, Τριμμένο
Οδηγίες
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C
- Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες. Χρησιμοποιώντας ένα μαχαίρι ή μαντολίνο για να εξασφαλίσουμε ομοιόμορφες φέτες.
- Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και το γάλα και το αφήνουμε στην άκρη.
- Σε μια κατσαρόλα, λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά, ώστε να δημιουργηθεί ένα ρου. Σταδιακά προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και το γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην σχηματιστούν σβόλοι.
- Προσθέτουμε την σκόνη κρεμμυδιού, την σκόνη σκόρδου, αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει μέχρι να πήξει ελαφρώς.
- Σε ένα λαδωμένο ταψί, τοποθετούμε τις φέτες πατάτες. Περιχύνουμε με τη σάλτσα και πασπαλίζουμε στο τέλος την μοτσαρέλα.
- Καλύπτουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 30 λεπτά μέχρι να ροδίσει η κορυφή και οι πατάτες να είναι τρυφερές όταν τις τρυπάμε με ένα πιρούνι.
- Γαρνίρουμε με φρέσκο θυμάρι.