Αθηνά Λοιζίδου
Κατάλληλο για χορτοφάγους
14 Μαΐου 2020
Μελιτζάνες στον φούρνο με ντομάτα και σος από φέτα και Στραγγάτο Γιαούρτι Χαραλαμπίδης Κρίστης
Προετοιμασία
15
Λεπτά
Χρόνος Ψησίματος
140
Λεπτά
Μερίδες
6
Συστατικά
- 6 μέτριες μελιτζάνες
- 2 κουταλιές κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 500 γρ. (1 συσκευασία) πουρές ντομάτας
- 90 ml ελαιόλαδο
- 150 ml νερό
- 40 γρ. ζάχαρη
- 30 ml φρέσκος χυμός λεμονιού
- Αλάτι, πιπέρι
- 100 γρ. Χαραλαμπίδης Κρίστης Φέτα
- 100 γρ. Στραγγάτο Γιαούρτι 2% Χαραλαμπίδης Κρίστης
- 1 κουταλάκι αλάτι
- ½ κουταλάκι πιπέρι
- Λίγη αλεσμένη πάπρικα
Οδηγίες
- Πλένουμε καλά τις μελιτζάνες, αφαιρούμε το κοτσάνι και τις κόβουμε στα δύο κατά μήκος. Τις χαράζουμε και τις ανοίγουμε. Σε μια λεκάνη γεμάτη νερό, προσθέτουμε μία κουταλιά αλάτι, βυθίζουμε τις μελιτζάνες και τις αφήνουμε να σταθούν 30 λεπτά για να μαλακώσουν και ν’ ανοίξουν.
- Σ’ ένα μπολ ανακατεύουμε το κρεμμύδι, την ντομάτα, το ελαιόλαδο, το νερό, τη ζάχαρη, το λεμόνι, το αλάτι και το πιπέρι.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα. Βγάζουμε τις μελιτζάνες από το αλατόνερο, τις στύβουμε καλά με τα χέρια και τις τοποθετούμε σ’ ένα μεγάλο ταψί. Ρίχνουμε από πάνω τους το μείγμα ντομάτας. Τις σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και τις ψήνουμε καλυμμένες για 45 λεπτά έως 1 ώρα. Τις ξεσκεπάζουμε και τις ψήνουμε για ακόμη 45 λεπτά ακάλυπτες.
- Τις σερβίρουμε χλιαρές ή κρύες. Μπορούμε να τις πασπαλίσουμε με λίγη τριμμένη φέτα προς το τέλος του ψησίματος. Αλλιώς τις σερβίρουμε κρύες με την θρυμματισμένη φέτα.