Γιώργος Ερωτοκρίτου
Κατάλληλο για χορτοφάγους
5 Μαΐου 2023
Κρέμα Καραμελέ Φούρνου με το καλύτερό μας...
Προετοιμασία
30
Λεπτά
Χρόνος Ψησίματος
35
Λεπτά
Μερίδες
9
Συστατικά
Για την καραμέλα
- 200g. Ζάχαρη
- 5 κουταλιές Νερό
Για την κρέμα
- 1 λίτρο Χαραλαμπίδης Κρίστης Φρέσκο Γάλα Πλήρες, 3% λιπαρά
- ξύσμα από 1 Πορτοκάλι
- 100 γρ. Ζάχαρη
- 6 Αυγά
- 3 κουταλάκια υγρή Βανίλια
Οδηγίες
- Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς και βουτυρώνετε πολύ ελαφρά μια φόρμα στρογγυλή ή ορθογώνια, την οποία θα χρησιμοποιήσετε για το κέικ.
- Σε ένα κατσαρολάκι ανακατεύετε συνεχόμενα τη ζάχαρη και το νερό σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει η πρώτη. Αφήνετε το μείγμα να πάρει βράση και χαμηλώνετε τη φωτιά.
- Αφήνετε να ψηθεί για 5-10 λεπτά μέχρι να γίνει μια καστανή καραμέλα.
- Αδειάζετε την καραμέλα στη φόρμα και αφήνετε στην άκρη.
- Σε μια άλλη κατσαρόλα, ζεσταίνετε το γάλα και προσθέτετε το ξύσμα πορτοκαλιού με τη ζάχαρη. Αφήνετε να σιγοβράσει, ανακατεύοντας με ένα σύρμα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
- Σε ένα μπολ χτυπάτε με το σύρμα τα αυγά μαζί με την υγρή βανίλια. Προσθέτετε λίγο-λίγο το μείγμα των αυγών στην κατσαρόλα με το γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα.
- Μετά βάζετε το μείγμα μέσα στη φόρμα με την καραμέλα.
- Βάζετε σε ένα ταψί λίγο νερό για να κάνετε το λεγόμενο μπεν-μαρί (bain-marie) και τοποθετείτε στη μέση τη φόρμα με την κρέμα.
- Μεταφέρετε στον προθερμασμένο φούρνο και ψήνετε για 35 λεπτά.
- Τέλος, αφήνετε να κρυώσει και βάζετε την κρέμα στο ψυγείο για περίπου 6 ώρες.
- Ξεφορμάρετε και σερβίρετε, αναποδογυρίζοντας σε μια πιατέλα.