Charalambides Christis
Αναζήτηση στον ιστότοπο
Κυρίως περιεχόμενο ιστοσελίδας

Σπιτικη Πιτσα με Χαλλουμι και Λουντζα

Γιώργος Ερωτοκρίτου
11 Ιουνίου 2021

Σπιτική Πίτσα με χαλλούμι και λούντζα

Προετοιμασία
20
Λεπτά
Χρόνος Ψησίματος
20
Λεπτά
Μερίδες
1

Συστατικά

Υλικά για τη ζύμη
  • 600 γρ Αλεύρι φαρίνα 00
  • 380 ml Νερό
  • 10 γρ ξηρή Μαγιά
  • 20 γρ Αλάτι
Υλικά για τη σάλτσα
  • 1 κονσέρβα Ντομάτα (τριμμένη )
  • 5 γρ Αλάτι
  • Λίγο πιπέρι
  • Λίγη Ρίγανη
Υλικά για την επιφάνεια
  • 100-125 γρ Χαραλαμπίδης Κρίστης χαλλούμι 250γρ. (τριμμένο)
  • 12 φέτες Λούντζα
  • Ελαιόλαδο

Οδηγίες

Για τη ζύμη

  1. Ετοιμάζετε τη ζύμη για την πίτσα 1 μέρα πριν, για καλύτερο αποτέλεσμα. Στον κάδο του μίξερ αδειάζετε το νερό και προσθέτετε τη ξηρή μαγιά. Ανακατεύετε. Αφήνετε να ενεργοποιηθεί για λίγα λεπτά η μαγιά .
  2. Μόλις εμφανιστούν φουσκάλες στην επιφάνεια του νερού, προσθέτετε λίγες κουταλιές από το αλεύρι και ανακατεύετε με τον γάντζο του μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα .
  3. Όταν το αλεύρι ενσωματωθεί με το νερό, προσθέτετε το αλάτι και επιπλέον λίγο αλεύρι, συνεχίζοντας το ανακάτεμα.
  4. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία μέχρι να ενσωματωθεί όλο το αλεύρι και η ζύμη της πίτσας αποκτήσει μορφή.
  5. Ζυμώνετε για 15 λεπτά μέχρι να γίνει μία ομοιόμορφη ζύμη.
  6. Αλευρώνετε τον πάγκο εργασίας και ζυμώνετε με τα χέρια τη ζύμη της πίτσας για ακόμη 5-6 λεπτά, μέχρι να αποκτήσει ελαστικότητα.
  7. Σχηματίζετε μία μπάλα και την τοποθετείτε σε ένα μεγάλο σκεύος, που έχετε λαδώσει πολύ ελαφρά με ελαιόλαδο.
  8. Μετά κλείνετε πολύ καλά με μεμβράνη, έτσι ώστε να μην περνάει αέρας μέσα. Μεταφέρετε τη ζύμη της πίτσας στο ψυγείο να ωριμάσει για 24-30 ώρες. Αφαιρείτε τη ζύμη από το ψυγείο 3 ώρες πριν φτιάξετε την πίτσα.
  9. Μετά, παίρνετε τη ζύμη και ζυμώνετε για 2 λεπτά, σχηματίζοντας 4 ίσα μπαλάκια ζύμης.
  10. Αλευρώνετε ένα μεγάλο ταψί και τοποθετείτε τα 4 μπαλάκια της ζύμης, με απόσταση μεταξύ τους. Ξανασκεπάζετε το ταψί πάλι με μεμβράνη και αφήνετε τη ζύμη να φουσκώσει για 3 ώρες περίπου, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Για τη σάλτσα

Σε ένα μπλέντερ ρίχνετε όλα τα υλικά μαζί και τα χτυπάτε σε δυνατή ταχύτητα για 6-7 λεπτά. Μετά, αφήνετε τη σάλτσα στην άκρη.

 

Τελική εκτέλεση

  1. Αλευρώνετε μία πλατιά πλαστική σπάτουλα και με προσοχή αφαιρείτε το ένα μπαλάκι ζύμης, χωρίς να χαλάσετε το σχήμα του και χωρίς να αφαιρέσετε τον αέρα από μέσα του.
  2. Τοποθετείτε τη ζύμη σ’ έναν αλευρωμένο πάγκο εργασίας και πασπαλίζετε από πάνω τη ζύμη με λίγο επιπλέον αλεύρι.
  3. Με τα χέρια σας, ανοίγετε τη ζύμη της πίτσας, πιέζοντας με τα δάχτυλα σας από το κέντρο προς τα έξω. Περιστρέφετε την πίτσα σιγά-σιγά και επαναλαμβάνετε τη διαδικασία μέχρι να ανοίξει η πίτσα και να σχηματιστεί σε στρογγυλό φύλλο, 25-30 εκατοστών.
  4. Μετά, προσθέτετε τη σάλτσα, καλύπτοντας όλη την επιφάνεια και συνεχίζετε με το χαλλούμι .
  5. Τέλος, προσθέτετε τη λούντζα και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς στις αντιστάσεις για περίπου 15-20 λεπτά, στην τελευταία σχάρα του φούρνου.

Tip : Στο ταψί ή στη λαμαρίνα, που θα χρησιμοποιήσετε για το ψήσιμο της πίτσας, προσθέτετε λίγο ψιλό σιμιγδάλι.

© 2024 Charalambides Christis. All rights reserved.